Що таке Movember?

З настанням листопада приходить Movember. Що таке Movember? Ця назва виникла від слів moustache – вуса і November – листопад.  Щороку все більше чоловіків в Україні приєднуються до просвітницької акції щодо проблем чоловічого здоров’я. Зокрема, поширеності раку простати. Починаючи з, 1 листопада, чоловіки починають відрощувати вуса та не торкаються обличчя впродовж усього місяця. Мета акції – інформувати інших про те, які обстеження потрібно проходити, аби не пропустити захворювання раку передміхурової залози. 

Рак простати (ракова пухлина передміхурової залози, РПЗ) – це злоякісне новоутворення. Є одним із найбільш поширених онкологічних захворювань, на яке хворіє кожен шостий чоловік в світі. Лікар-уролог наголошує, щоб виявити небезпечне захворювання на ранній стадії, достатньо відповідально ставитись до свого здоров’я та зробити простий аналіз на визначення рівня простат – специфічного антигена в крові.

  • У якому віці потрібно проходити обстеження на рак передміхурової залози?

Здебільшого цей тип раку виявляють у чоловіків яким понад 65 років, а щорічний скринінг раку простати починають в чоловіків після 45 років. Втім важливо, щоб чоловіки будь-якого віку були  проінформовані щодо ризику розвитку раку простати та його наслідків.

 

  • Хто належить до групи підвищеного ризику розвитку раку простати?

Переважно - це чоловіки з спадковою генетичною схильністю до цього захворювання, старшого і похилого віку. Ми рекомендуємо чоловікам, які в групі ризику або можуть до неї відноситись, проконсультуватися з лікарем щодо необхідності проведення тесту на визначення рівня простат специфічного антигену.

 

  •  Які симптоми раку простати?

В кожної людини симптоми раку простати різні, а іноді взагалі відсутні. Втім є основні ознаки, які можуть свідчити про прояви раку передміхурової залози, або можуть бути пов’язані й з іншими серйозними захворюваннями.

Серед найпоширеніших симптомів спостерігають:  

  • Постійна біль в області спини чи тазу;
  • Кров в спермі чи сечі;
  • Розлади сечовипускання. Зокрема, неповне спорожнення сечового міхура, біль або печіння під час сечовипускання, слабкий або перерваний потік сечі, часте або прискорене сечовипускання;
     
  • Що варто зробити чоловікові в місяць Mоvember?

Найперше варто пройти онкологічний скринінг – спеціальне обстеження пацієнтів, навіть тих хто, не має клінічних симптомів захворювання. Це дасть можливість виявити рак на ранній стадії.  Також є обов’язковим ректальне пальцеве дослідження простати. Під час огляду можуть бути виявлені ущільнення простати, що свідчитиме про наявність злоякісної пухлини. Крім того, здати аналіз на  визначення ПСА крові та пройти ультразвукове дослідження нирок та простати. 

     Кожному чоловікові важливо зрозуміти, що вчасна  діагностика захворювання на ранній стадії є передумовою ефективності лікування та збереження життя пацієнта.