Що таке пієлонефрит?

Найчастіше в холодну пору року пацієнти звертаються зі скаргами, що характерні для запальних захворювань сечовидільних шляхів, серед яких найчастіше зустрічаються цистити та пієлонефрити . Останнім за даними статистики, щороку хворіє близько 65 млн. населення на у світі. В практиці урологи доволі часто стикаються з різноманітними інфекціями сечовидільної системи.

Про те, як вчасно виявити, успішно пролікувати та взагалі попередити дані захворювання  у бліц-інтерв’ю розповідає лікар-уролог.

 

Лікарю, розкажіть, що таке пієлонефрит, і чому це захворювання небезпечне?

  • Пієлонефрит – це викликане патологічними збудниками запалення паренхіми (тканини) нирки та її порожнини. Ця хвороба має два варіанти перебігу гострий та хронічний. Тут важливо розрізнити також необструктивну та обструктивну форму пієлонефриту, остання зазвичай виникає внаслідок порушення відтоку сечі. Запалення викликає зміни в структурі нирок та може спровокувати розвиток гнійних процесів, а також втягненням в запальний процес навколониркової клітковини. Хронічний пієлонефрит формується внаслідок перенесених раніше або довготривалих запальних процесів нирок. Все це веде до порушення структури нирки та втрати основних її функцій. Що в свою чергу призводить до формування ниркової недостатності та прогресування хронічної хвороби нирок.

Які симптоми є сигналом того, що людині потрібно звертатися за допомогою до лікаря?

  • Серед основних та загальновідомих – це тупий ниючий біль в поперековій ділянці з частою іррадіацією на живіт, підвищення температури тіла, нудота, сухість в роті, загальна слабість і втрата апетиту. Також можливий біль під час сечовипускання та помутніння сечі.

 Які дані необхідні для підтвердження діагнозу пієлонефриту?

  • В діагностиці такого захворювання ми використовуємо фізикальні, лабораторні та інструментальні методи, тобто огляд пацієнта, загальноклінічні аналізи, ультразвукове дослідження , при потребі рентгенологічну діагностику. Вони дають можливість виявити характерні клінічні ознаки хвороби та від диференціювати його від інших захворювань , що маю схожу картину перебігу. А саме: гострим апендицитом, аднекситом, холециститом та інфекційними процесами в організмі.

Яке лікування призначають пацієнту з діагнозом «пієлонефрит»?

  • Оскільки патогенним агентом, що викликає захворювання є бактеріальна інфекція, тому спочатку потрібно подолати її за допомогою антибіотикотерапії. Її ми підбираємо відповідно до сучасних європейських рекомендацій та індивідуальних особливостей кожного пацієнта - це найраціональніший підхід в лікуванні та попередженні хронізації процесу. А також доповнюємо протизапальними, спазмолітичними, дезінтоксикаційними та симптоматичними засобами лікуванням. В негострому періоді також використовуємо фізіотерапевтичні процедури для пришвидшення одужання пацієнта. Вчасно виявлене захворювання та адекватне лікування забезпечує швидке видужання та попередження розвиту ускладнень. Останні можуть негативно вплинути на перебіг хвороби та продовжити терміни лікування, що спричиняє збільшення медикаментозного навантаження на пацієнта й збільшує тривалість непрацездатності.

Всі, кажуть, «найкраще лікування – це профілактика». Що, Ви, порадите для попередження розвитку запальних захворювань сечовидільних шляхів?

  • Профілактика в даному випадку - це елементарне дотримання норм особистої гігієни та підтримання здорового імунітету в організмі. Крім того, важливо уникати переохолодження, правильно харчуватись, тобто не споживати надмір гострого, соленого, смаженого. Загалом при перших симптомах захворювань потрібно звертатися до лікаря, для швидшого обстеження та своєчасного лікування.